Wat een uientuin!! Kent u die uitdrukking? Wat een uientuin, oftewel: wat een zooitje ongeregeld. Dit is typisch iets wat te pas en te onpas in onze regio geroepen wordt. Wellicht een vorm van streektaal? Die uientuin heeft sinds gisteren een geheel nieuwe betekenis voor mij gekregen. Ook ik ben overstag gegaan en helemaal besmet met het vierkante meter tuinieren.
U heeft ze vast wel eens langs zien komen in de vele woonprogramma’s op tv. Van die plantenbakken van 1 bij 1 meter verdeeld in vakken. Zelfs iemand zonder groene vingers kan hier naar hartenlust een geslaagde tuin in beginnen, is de boodschap.
Het schijnt zelfs zo te zijn dat mensen met hart- en vaatziekten opknappen van gedachteloos wroeten in tuinaarde en het zien opkomen van de boontjes en sla. Bejaarden komen achter hun geraniums vandaan en voor kinderen is het een nieuwe dimensie van groenten eten. Het is natuurlijk veel interessanter om zelfgekweekte spinazie op je bord te krijgen dan zo’n diepvriesdoos van de winkel. Zelfs mijn kids vinden de groenten ineens heerlijk. Ik weet niet hoe lang dit gaat duren, maar elke dag een extra portie groente en fruit op hun bord is er weer 1.
Vroeger bij ons thuis werd er altijd volop gekweekt in een enorme groentetuin. Opa had zelfs een glazen kas op gezet, zodat er ook druiven konden groeien (mijn moeder was overigens niet zo van het tuinieren, die zat liever in een tuinstoel in de kas te relaxen en haalde daarna gewoon groente bij de groenteboer, maar dat geheel terzijde) Als kind vond ik dat altijd reuze boeiend en die grote sappige aardbeien, die waren wel het allerlekkerste.
Om ook onze kinderen een beetje het groentegevoel van thuis mee te geven besloot ik dat er ook bij ons een tuin moest komen. Nu zag ik bij het tuincentrum al kant en klare bakken liggen, dat is handig, dacht ik. Vol goede moed had ik mijn winkelwagen volgestouwd met plantjes en zaadjes en uiteraard de tuinbak.
Eenmaal thuis bleek er geen beschrijving bij te zitten. Het viel echt niet mee om dat onding in elkaar te krijgen. Er waren al minstens 3 latten gebroken en de voorgezaagde gaten bleken te krap. Twee keer heb ik de klantenservice van desbetreffend tuincentrum gebeld en uitleg gevraagd. En die maar roepen: “Mevrouw, het is echt heel makkelijk hoor.. .”
Toen de stoom zo’n beetje mijn oren uitkwam was ik het zat. Ik heb de hele handel weer ingepakt, heel erg, de gebroken latjes er tussen gestopt, en retour gebracht. Maar aangezien ik al die plantjes en zaadjes wel wilde poten besloot ik het zelf er op te gaan wagen. Met zaag en boormachine in de aanslag heb ik van steigerdelen een bak gemaakt en het is best goed gelukt al zeg ik het zelf. Vooruit, ik zal een tipje van de sluier oplichten en dan kunt u vandaag ook nog aan de slag met de tuin.
Het principe van de tuin is eigenlijk heel simpel. Op iedere plek in de tuin of het terras (let wel even op of er genoeg licht komt met laaghangende takken etc.) kunt u de bak plaatsen. Om ongedierte enigszins op afstand te houden is het handig er worteldoek onder te maken, de tuinaarde loopt er zo ook niet zo makkelijk onder uit.
Neem vier gelijke delen, ik heb 1.20 lengte genomen om iets grotere vakken te maken, schroef deze als vierkant in elkaar. Met latten zet u nu de vakken uit. Het ligt er een beetje aan wat er in komt, een vakverdeling van 12 of 16 vakken is prima. Ook leuk om tussen de groenten plantjes bloemen te zaaien, of wat dacht u van speciale groenteplantjes zoals kattengras en maïs voor uw huisdier? Wees creatief en voor u het weet liggen er heerlijk verse courgettes op uw bord.
Eet smakelijk!
woensdag 27 april 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten